Debatt. Stora delar av klimatarbetet sker lokalt. Kommunerna har monopol på stadsplanering, ansvar för gator, ensamrätt på hushållens avfall, driver en stor del av skolorna och är ofta den största arbetsgivaren. Dessutom har många kommuner satt tuffa klimatmål och varit pådrivande för att staten ska göra mer.
Efter IPCC:s klimatrapport står det klart att de lokala klimatmålen måste skärpas. Varje kommun som har lägre mål än de nationella är en del av problemet, och för att vara relevanta måste man förstås ha väsentligt högre mål. I de handlingsplaner för den nya mandatperioden som nu skrivs bör kommunerna alltså besvara:
- När ska transportsektorn vara fossiloberoende, och hur ska det gå till?
Före 2030 är nyckeln för att vara relevanta. Kommunens och regionens ansvar för kollektivtrafiken, för cykelvägar, för råvaror, som kan bli biodrivmedel, för fordon och för möjligheten till en snabb elektrifiering kan göra stor skillnad.
- När ska de totala utsläppen i kommunen vara nere på noll?
Det måste ske före 2045 för att vara före Sverige som genomsnitt, och bör inkludera kraftfulla utsläppsminskningar i alla sektorer.
- Hur kan kommunen bli klimatpositiv?
I vår del av världen behöver utsläppen minska bortom noll. Det kan till exempel ske genom att plantera mer skog på kommunal mark, producera biokol av hushållens organiska avfall och avskilja och lagra koldioxid från förbränning av biobränsle (BECCS).
De kommuner med högst och mest trovärdiga mål kan bli relevanta långt bortom landsgränserna.
Eftersom Sverige vill vara ledande i klimatomställningen behövs lokala föredömen att visa upp.
Tankesmedjan Fores granskning av vad som avgör vilka kommuner som är bäst i klimatarbetet visar att det avgörande inte är vilka partier som styr, hur rik eller fattig, stor eller liten kommunen är. I stället är det den personliga drivkraften hos ledande politiker och tjänstemän.
Utnyttja det, ta tätpositionen i omställningen och visa omvärlden hur klimatarbetet ska bedrivas.
Mattias Goldmann, vd tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar