onsdag 31 oktober 2018

Eivind Trædal skriver:

Nordmenn kjøper litt mindre enn forrige måned, viser statistikken. På Dagsnytt 18 møtes NRKs økonomikommentator og sjefsøkonomen i Sparebank 1 til "debatt", men de er i grunn helt enige: Dette er katastrofe! Ikke bare går forbruket ned, men boligprisene kan også synke. 😨
Men hallo - er ikke dette bra? Det materielle forbruket vårt er den største kilden til klimaødeleggelse, naturødeleggelse, plastforsøpling og andre miljøproblemer. Kloden blir bedre om vi deler, låner, leier, gjenbruker og sparer mer, og kjøper mindre. Og hvorfor skal vi heie på at boligbobla skal vokse seg større? Det beste er vel om vi kan bruke mindre av inntekten vår på å bo, og flere med dårlig råd kan komme inn på boligmarkedet.
Bompenger ble også trukket fram som et problem. De stjal nemlig penger som kunne brukes til forbruk. Både NRKs sjefsøkonom og sjefsøkonomen i Sparebank 1 mener altså at folk bør slippe å betale for forurensinga si, slik at de kan kjøpe flere varer som gir enda mer forurensing. Det eneste lyspunktet de to trakk fram, at Norge kunne tjene mer penger på olje på grunn av stigende oljepris.
Det må være den mest ideologiske av alle "ikke-ideologiske" debatter jeg har hørt på radio på lenge. To mennesker med "nøytrale" ekspertroller, som argumenterer for et absurd og destruktivt system, der vi må fortsette å skru opp tempoet på natur- og miljøødeleggelsen for å blåse opp finansielle bobler og "holde hjula i gang". Disse økonomene er stein hakke gale.

tisdag 30 oktober 2018


”Vi är sista generationen som kan rädda planeten."

Människans konsumtion har lett till en massutrotning av jordens djurliv där bestånden av däggdjur, fiskar, reptiler och amfibier har minskat med i genomsnitt 60 procent sedan 1970. Det visar en ny rapport från Världsnaturfonden WWF. 


– Vi är den första generationen som vet att vi förstör planeten och den sista som kan göra något åt det, säger WWF-chefen Tanya Steele i ett uttalande, enligt CNN.
Enligt rapporten har 90 procent av havsfåglarna plast i sina magar att jämföra med 5 procent 1960.


– Det påminner oss om att vi måste byta kurs. Det är dags att balansera vår konsumtion med naturens behov för att skydda den enda planet som är vårt hem, säger Carter Roberts, WWF:s vd i USA, i ett pressmeddelande.

WWF krever en Paris-avtale for naturen.

Menneskene har utryddet 60 prosent av dyrelivet på jorda. 

– Vi trenger en global handlingsplan for naturen, 

sånn som vi har for klimaet, 

konkluderer fersk rapport fra WWF.

Vesterålen.


Foto: Ingunn J.M. Reinsnes.

Leserinnlegg fra Bladet Vesterålen:

Det er nye planer om vindmøller i Sortland. Folk flest får ikke vite noe om disse planene, og organisasjonene får altfor korte frister til å uttale seg, skriver artikkelforfatteren.


Jeg ble nylig gjort kjent med at NVE vurderer mer vindkraft i Vesterålen. Allerede er Ånstadblåheia ødelagt, dessverre for alle kommende generasjoner. Dette er voldsom inngripen i vår nydelige natur rundt Sortland by.
Og nå vurderes Steiraheia, som er noe av det mest brukte turområdet i Vesterålen, og ligger rett ovenfor bebyggelsen. Jeg kan ikke begripe det!
Folk flest får ikke vite noe om disse planene, og organisasjonene får altfor korte frister til å uttale seg. Vi kan ikke tillate dette. Og hva sier lokalpolitikerne?
Vi trenger ikke denne vindkraften (se artikkel fra LNL som sto i avisen 25. okt). Og har den noe gevinst, i forhold til den inngripen og ødeleggelse den fører til av våre nære fjell som brukes til idrett, turer og rekreasjon for tusenvis av mennesker årlig?
Hvis Norge absolutt skal være best i klassen med grønn energi, så må disse monstermastene settes opp så avsides at de ikke er ødeleggende for verken natur, folk, dyr eller fugler. Men vi har da vel nok vannkraft i dette landet!
Eva Aud Richardsen



Fri fra strømnett.










Eventyrer og filmskaper:



Inge Wegge har kommet 

ett skritt 

nærmere drømmen om 

et hus 

selvforsynt med energi. 

Denne uken 

koblet han seg av 

strømnettet.


Huset vårt i Kabelvåg begynner å bli ferdig. Helt ferdig blir det sikkert aldri, men vi bor i hvert fall her og har det veldig fint. Ting tar tid som selvbygger, og nå nylig har vi gjort noe veldig spennende; vi har kuttet navlestrengen.
Det vil si at den tjukke kabelen med stabil trefasestrøm som gikk fra byggestrømkassa ved naboen er koblet fra. Vi lever nå off grid, altså kun på strøm vi selv produserer. Akkurat nå har vi 2,7 kW solceller og 1,3 tonn gjenbruksbatterier (kjøpt på finn.no). Snart kommer mørketiden, og det er ikke bare rekkeviddeangst på elbilen vi tenker på… Og hvordan skal vi lade den fremover, egentlig?
Etter 24 timer med egen strøm, røyk den ene inverteren. Det var den som skulle gi oss litt høyere effekt på strømmen et par steder, så vi kunne vaske klær og lage smoothies. Nå er alt koblet på de mindre inverterne og klesvasken får vente til jeg finner en løsning…
Ellers funker ting! Vi har 400 liter varmtvann fra vedovnen, som også varmer opp en 600 liters tank som brukes til vannbåren varme i gulvene. Jeg steker brød i vedovnen, og må si at maten smaker utrolig godt når den blir stekt der! Tror det har med at temperaturen pleier å være på ca 190 grader. Tidligere lagde jeg alt på 230.
Den gamle, elektriske stekeovnen er på vei ut, så får vi enda bedre plass på kjøkkenet. Får bare dra ut og dumpstre mere mat og fylle hyllene! Vi har LED-lamper i alle rom, og egentlig ikke så mange ting som drar mye strøm. Det som drar mest, er vel kjøleskap, fryser og renseanlegget. Og kanskje dataen jeg skriver dette på?
Men mørketiden er på vei, og snart forsvinner sola. Jeg har sendt inn søknad om å sette opp vindmølle, og håper på svar snart, men vi får se. Kommunen skriver: «Kan ikke si noe eksakt om saksbehandlingstiden, da denne typen tiltak ikke tidligere er behandlet av kommunen. Det vil være noen prinsipielle forhold rundt dette som må avklares før den konkrete søknaden behandles.»
Har regnet på det, og jeg tror vi trenger 3 timer med sol hver dag for å gå i null. Nå har vi sol fra 8:52 til 16:38. I morgen er dagen 12 minutter kortere. Det går fort her i nord… Jeg går rundt med en måler og tester alle ting som bruker strøm. Denne bruker 52 watt nå, denne bruker 6 watt og denne er på 8. Sånn går no dagan. Skal sette opp 6 paneler til oppe på fjellet, der er det enda mer sol. 
Alt dette virker vel som mye styr, men jeg liker det. Det er eventyr! Da jeg tok et bad i kveld fikk jeg omtrent samme følelse som når jeg kjører bilen min på frityrolje: Dette er min egen varme, det jeg som har laget den. Vi betaler ingenting, og det er ingen store kraftlinjer gjennom naturen som må til for å varme opp dette vannet.
Litt tall om huset:
-4320 W Solceller (2700 W installert hittil)
-2 kW vindmølle (kommer senere)
-4 kW solfangere (ikke installert ennå)
-13 kW vedovn: 10 kW til vann og 3 kW til romvarme
-1000 l varmtvannstanker: 1 på 400 l til forbruksvann og 600 l til lagring/gulvvarme
-3 x 2000 W invertere, pluss 1 på 4800 W (men den ble ødelagt på dag 2)
-5 kW frityroljeagreggat som backup, ikke brukt ennå


Økonomi skal samspille med økologi.

Høyre feirer utbetalingen fra Havbruksfondet, men nevner ikke den andre delen av denne "gavepakken". På 8 år har oppdrettsindustrien dumpet minst 120 000 000 kg lusegift i havet. Penger til kommunene er bra, men ikke når de kommer på bekostning av livet i havet og levebrødet til fiskere i Finnmark. Derfor vil vi forby dumping av lusegift og ha oppdrett inn i lukkede merder. Er du enig?

måndag 29 oktober 2018


Per Espen Stoknes:

Hei alle! I vår la jeg frem et representantforslag på Stortinget om naturfornyelse, rikere økosystemer og større opplevelsesmuligheter.
Det ble dessverre nedstemt på Stortinget, men nå følger Lan & Oslo-byrådet opp med en ny strategi for kommuneskogene i Marka. Dette er en sak proppfull av god grønn politikk! 😃
Blant høydepunktene:
* Styrke Marka som et pionerområde for restaurering av rikere og villere natur. Kommunen skal på egen grunn drive plukkhogst og skogsdrift med sikte på å bevare naturmangfold og gi gode friluftsopplevelser.
* Vi skal gi opplevelsesrik skog i kommuneskogene kommunalt vern fra hogst som «bevaringsskog»
* Vi skal gjøre det enkelt å komme seg ut i Marka, etablere innfallsporter med skilting og toaletter, vedlikeholde mye brukte stier og løyper, og etablere noen nye traseer der det er behov.
* Det blir tillatt med elsykkel på grusveier, men ikke på stier i kommuneskogen.
* Det blir ikke lenger tillatt med lisensjakt på store rovdyr som ulv og gaupe.
Kommunen er en stor skogeier i Oslo, og har allerede i noen år drevet med plukkhogst (som betyr at man ikke driver flatehogst, men hogger noen trær slik at skogen blir åpnere med trær som har forskjellig alder, i motsetning til tett industriskog). Skog som drives på denne måten er mye flottere å gå på tur i, og i tillegg er det veldig bra for det biologiske mangfoldet.
Hør blant annet på disse resultatene vi ser allerede der Oslo kommune har drevet plukkhogst:
* Rikere oppslag på bakken av gress og lyng
* Økt beitekvalitet for elg og rådyr, spesielt vår, sommer og høst
* Humusmatte som bevares og øker selv etter hogst (co binding)
* Dvergplanter som finnes før hogst overlever og får rask vekstøkning
* Bakkelevende arter (hønsefugl, hare, etc.) øker bestandene betydelig
* Forsinket avrenning av flomvann og intense regnskyll (sikrer også mer stabil grunnvannstand)
* Redusert avrenning fra hogstflater
* Friluftslivet setter pris på åpnere skog med naturlig preg, samtidig som skogbildet stabiliseres uten radikale inngrep

Sol er nå den raskest voksende energikilden i verden.

Sol er nå den raskest voksende energikilden i verden når det gjelder installert kapasitet. 
Sol er også den fornybare energikilden som det ble investert mest i globalt i 2017.

söndag 28 oktober 2018


En klargjørende tekst av Lage Nøst :

Tidsriktig grønn. Er du mørkegrønn, lysegrønn eller mellomgrønn. 
Det er mange måter å være grønn på – mange formuleringer av grønn ideologi som ville vært mer eller mindre like legitime i et ahistorisk, tidløst univers, hvor ideenes konsekvenser var irrelevante.
Men vi lever ikke i et sånt univers. Her, hos oss, i vår tid, må vi ta høyde for konsekvensene av det vi gjør og tenker.
Jeg mener begge de to mest prominente ideologiske motpolene innen grønn politisk tenkning og etikk er dårlig rustet for den oppgaven, og vil her – i all ydmykhet – foreslå et alternativ.
De mørkegrønne vs. de lysegrønne
Hvis vi, for samtalens skyld, tegner opp en grov skisse som ikke gjør hele virkeligheten rettferdighet, kan den grønne bevegelsen sies å ha to strømninger: de mørkegrønne og de lysegrønne. De har mye til felles, men står på hver sin side av noen viktige konfliktlinjer i debatten om klima- og miljøpolitikk, menneskets forhold til naturen og – ofte – individets forhold til staten. Forskjellene må likevel ikke overdrives, og det er derfor jeg bruker sjatteringer av én og samme farge (grønn) for å beskrive de to strømningene.
For å beskrive det samme kunne jeg ha brukt andre begrepspar, som fundis vs. realos, kjent fra lignende debatter i grønne partier utenfor Norge, eller skillet som filosofen Arne Næss trakk mellom «dyp» og «grunn» økologisk tenkning. Men variasjon i fargetone oppleves som et mindre kategorisk skille, og virker som en påminnelse om at det viktigste fortsatt er kontrasten mellom det grønne og politikkens øvrige gråtoner.
I partiet mitt, Miljøpartiet De Grønne, finnes det noen som er utpreget mørkegrønne og noen som er utpreget lysegrønne, men de aller fleste er lysegrønne i noen saker, mørkegrønne i noen saker og smått forvirra i andre saker. Når jeg snakker om «de lysegrønne» eller «de mørkegrønne», snakker jeg derfor ikke om en fast eller uforanderlig gruppe ekte mennesker, men om et sett med ideer eller verdier som alle kan spille på. Det kan også være forskjellige syn på konkrete spørsmål blant personer som befinner seg i samme del av spektrumet.
Karakteristisk for de mørkegrønne er at de kritiserer de lysegrønne for ikke å ta tak i miljøproblemenes røtter, de bakenforliggende årsakene til krisene vi står i. De mørkegrønne sier at problemene skyldes menneskers manglende forståelse av at vi er en del av naturen, at vi ikke ser på verden holistisk, som et vev av relasjoner, og at vi derfor konkurrerer med hverandre når vi burde samarbeide, utnytter naturen vi burde ta vare på og – i overmot – tror vi kan dominere naturen ved å redusere den til data for naturvitenskapene, og ved hjelp av ny teknologi. De anklager de lysegrønne for lignende arroganse og hybris, og for feilaktig å tro at vi kan løse problemene ved å tenke som vi tenkte da vi skapte dem.
Erik Dammans korte bok «Verdirevolusjon» er et godt eksempel på typisk mørkegrønn tenkning. Filosofen Arne Johan Vetlesen, som Arne Næss før ham, målbærer også slike ideer.
De lysegrønne, på sin side, kritiserer gjerne de mørkegrønne for å være reaksjonære teknofober. De påpeker hvilket enormt potensiale for effektivisering som ligger i teknologiske løsninger og velregulerte, kompetitive markeder, og mener ofte de mørkegrønne har et for romantisk syn på naturen og klinger seg til urealistiske håp om en verdirevolusjon i folkedypet; folk vil ha økt materiell levestandard, og politikken må ta dette for gitt. Det eneste realistiske er grønn økonomisk vekst og utvikling av ny teknologi som kan sikre bærekraftig utvikling i alle land.
Brundtlandkommisjonens rapport «Vår felles framtid» fra 1987, samt alle «New Climate Economy»-rapportene heller i lysegrønn retning. Det gjør også organisasjoner som Zero og Bellona, samt grønne tenkere som Per Espen Stoknes og Mark Lynas.
I praktisk politikk vil de mørkegrønne ofte være motstandere av vindmøller, GMO og andre typer teknologi og naturinngrep de lysegrønne er for, og de lysegrønne vil være mot forslag om forbud, rasjonering og annen inngripende regulering som de mørkegrønne er for (med forbehold om at disse idealtypene bare er delvis anvendbare på ekte mennesker i ekte debatter, som nevnt).
Hvorfor vi trenger et alternativ
Så, hva er galt med de mørkegrønne og de lysegrønne? Driver de ikke debatten om grønn politikk framover på en hensiktsmessig måte ved å sparre vennskapelig med hverandre?
Jeg tror ikke det. Jeg tror de beste politiske løsningene vil måtte utformes fra et annet ståsted – en slags mellomposisjon, eller «tredje vei», om du vil. Og jeg tror denne posisjonen må meisles ut i klartekst for at debatten ikke skal spore av, og ende opp i en kamp mellom de mørkegrønne og de lysegrønne om definisjonen hva «grønne» løsninger er. Hverken rent mørkegrønne eller rent lysegrønne løsninger kan redde oss nå, så uansett hvem som hadde vunnet en slik kamp hadde vi stått dårligere rustet igjen.
Problemet med både de mørkegrønne og de lysegrønne, er måten de forholder seg til tiden vi lever i på. De mørkegrønne undervurderer hvor langt krisa allerede er kommet, og de lysegrønne undervurderer hvor ille det kan bli. Løsningene deres står derfor ikke i stil med utfordringen.
Ta de mørkegrønnes fokus på grunnleggende eller bakenforliggende årsaker, for eksempel: Det er i utgangspunktet aktverdig å fokusere på krisas verdimessige røtter. Akkurat som at vi pusser tenna for å unngå å måtte dra til tannlegen, tror jeg det er riktig å pusse på (eller snarere omveldte) samfunnets ideologiske og økonomiske strukturer for at vi skal unngå å måtte håndtere stadig nye miljøkriser. Men har man først fått hull, da oppsøker man tannlegen! Da er tiden for ideelle løsninger forbi.
FNs siste klimarapport sier helt tydelig at vi (mest sannsynlig) er avhengig av spekulativ teknologi i stor skala for å begrense den globale oppvarmingen til under 1,5 grader ved å fjerne CO2 fra atmosfæren, og det er lite som tilsier at verdens land vil handle så bestemt hva gjelder utslippskutt de neste 12 årene at dette behovet vil reduseres særlig. Prinsipiell og kategorisk teknologikritikk hjelper oss lite i denne floka. Vi må snakke om hvilken teknologi vi skal bruke, og hvordan vi skal implementere den på en måte som begrenser de negative konsekvensene.
Men lysegrønn teknologioptimisme hjelper oss ikke mye heller. Alt for ofte blir den en unnskyldning for å gjennomføre den nødvendige omstillingen et annet sted eller en annen gang. Budskapet om at utviklingen av grønne løsninger for transport, landbruk og energi er godt i gang, og vil redde oss, kan sive inn i opinionen for tidlig, slik at folk ikke oppfatter det som nødvendig å stemme eller forbruke annerledes. Og vi er fortsatt langt unna den omstillingstakten som behøves.
Hvis de lysegrønne har et poeng i å kritisere de mørkegrønnes tilbakeskuende idealisme, så har de mørkegrønne et vel så godt poeng når de kritiserer de lysegrønne for ikke å ta godt nok hensyn til hele bildet (inkludert uintenderte konsekvenser av tiltak, og måten ulike kriser overlapper på), og kanskje for å være litt naive i sin klokketro på teknologiens muligheter. De lysegrønne må stille seg flere spørsmål av typen: «hva om det ikke funker?» og «dette tiltaket kutter utslipp, men til hvilken pris?».
Noen tanker om konsekvenser og økosentrisme
Jeg synes at en god etisk teori bør ta størst hensyn til konsekvensene av handlinger eller regler.
Både de mørkegrønne og de lysegrønne vil hevde at motpartens syn kan lede til negative konsekvenser – og det med rette: De mørkegrønne kan legitimt være bekymrede for at enkelte lysegrønne tiltak skal ha store negative bieffekter, og for at nye kriser skal oppstå igjen og igjen i mangel av et oppgjør med dominante verdier og ideer (som markedsliberalisme og materialisme). Og de lysegrønne kan være redde for at strengt nødvendige tiltak skal bremses med henvisning til mørkegrønne idealer. Begge kan være bekymret for at motpartens tiltak skal kulminere i for lite, for sent.
Men når vi skal tenke på konsekvenser, er det viktig å avgrense både hvilke konsekvenser som er gode (eller dårlige) og hvem de er gode for. Denne grensedragningen er vesentlig for å definere hva som er en krise (en dårlig situasjon for relevante medlemmer av det moralske universet), og dermed hva som er strengt nødvendig å gjøre for å avverge kriser.
Så godt som ingen grønne er tilhengere av det jeg i et annet innlegg har kalt absolutt antroposentrisme, altså at det eneste relevante er hva som er goder for mennesker. De fleste er relative antroposentrister som setter terskelen høyt for å tilsidesette hensyn til dyr og natur.
Derimot tror jeg vi finner flere blant de mørkegrønne enn blant de lysegrønne som flørter med økosentrisme – altså at hensynet til naturen vektes tyngre enn de fleste trivielle menneskegoder. En økosentrist mener at naturen (økosystemer, planter, osv.) er en relevant moralsk størrelse i seg selv, uavhengig av dyr og mennesker. Jeg tror ikke jeg har møtt en absolutt økosentrist noengang, men ideer om naturens egenverdi har en prominent plass i De Grønne.
Jeg mener vi bør passe oss for å gi økosentriske ideer om naturens egenverdi for stor plass. Milliarder (!) av sansende, bevisste vesener lider allerede som en følge av menneskenes hensynsløse fremferd, så vi må fortsette å kritisere antroposentrismen. Men hvis vi skal bevare natur for naturens skyld, så stikker vi ekstra kjepper i et allerede punktert hjul. Gitt at naturen ikke er selvbevisst, har den verdi for noen, ikke i seg selv.
Hvis ideer om naturens egenverdi hadde fått stort gjennomslag for tredve år siden, ville det nok ha bidratt konstruktivt til å løse krisa før den eskalerte til dagens nivå. Men vi er i 2018 – i tiåret for suboptimale løsninger og «det blir verre før det blir bedre». Ideer om naturens egenverdi må ikke komme i veien for politiske vedtak om naturinngrep som er strengt nødvendige for å hindre de verste konsekvensene for dyr og mennesker – som for eksempel det å fjerne CO2 fra atmosfæren (dersom det faktisk er strengt nødvendig), et prosjekt som trolig vil kreve enormt mye av naturen hva gjelder areal og innsatsmidler.
Et troverdig alternativ til det mørkegrønne og det lysegrønne må ha en biosentrisk tilnærming til hvem goder er gode for. Politikken må søke å maksimere positive konsekvenser for flest mulig levende, sansende vesener. I de fleste tilfeller vil dette trolig innebære å ta vare på intakte biotoper og økosystemer, men kanskje ikke alltid. Vi kan i alle fall ikke ta det for gitt.
Det mellomgrønne alternativet
Jeg har hevdet at det er noe galt med situasjonsbeskrivelsen og konsekvensanalysene til både de lyse- og de mørkegrønne. Men hva er alternativet?
La oss bare kalle det å være mellomgrønn. Her er fire forslag til hva det kan innebære:
Vi som er mellomgrønne anerkjenner at den historiske situasjonen på jorda er helt unik, og at ingen har måttet håndtere utfordringer på denne skalaen før. Krisa har røtter som stikker dypere enn det som kommer ut av eksospotter, den er kompleks og har ikke enkle «one size fits all»-løsninger. Vi ser at det kreves store endringer i holdninger og verdier, og at det økonomiske systemet vil måtte se ganske annerledes ut innen få tiår, men vi sitter ikke med alle svarene – og tror ikke at noen gjør det.
Vi mellomgrønne anerkjenner at det fantes en tid for å være føre var, og føre var alene. Nå, takket være handlingslammelsen og fornektelsen, må vi også være etter snar. Veldig etter snar. Det betyr ikke at vi skal være hodeløse, eller behandle teknologiske nødbremser som en unnskyldning for å fortsette som før på andre områder (man slipper opp gasspedalen når man må bråbremse), men det betyr at vi forplikter oss til ikke å la hensyn til hva som ville vært best i en ideell verden hindre oss fra å gjennomføre de beste tiltakene gitt nødsituasjonen her og nå. Alle betydelige tiltak vil være risikable, men den som intet våger kommer til å tape i Antropocen.
Vi mellomgrønne mener alle politiske forslag må bedømmes ut fra de totale konsekvensene for levende medlemmer av biosfæren – også framtidige sådan. Følgelig er vi ikke kategorisk skeptiske til hverken ny teknologi eller kontroversiell politikk, men foretrekker å gjøre grundige helhetsvurderinger. Konsekvensanalyser er ingen eksakt vitenskap, men vi må gjøre så godt vi kan.
Vi mellomgrønne tror på både gulrot og pisk. Vi vil svinge pisken så sjelden som mulig, men anerkjenner at tiden løper fra oss og at gulrot ikke er nok i mange tilfeller. Vi vil stimulere til at ny teknologi og mer miljøvennlige produkter når nye markeder, men er åpne for å regulere økonomien strengere og mer rettferdig hvis nødvendig, for eksempel med forbud eller rasjonering.
Det kan godt hende at mange som også sympatiserer med enten de mørkegrønne eller de lysegrønne vil kjenne igjen sine egne tanker i mange av disse mellomgrønne standpunktene, altså. Alle disse fargesjatteringene er nødvendigvis en slags karikaturer, og kanskje er hele innlegget bare en oppkonstruert krig mellom stråmenn – virkeligheten er typisk vanskelig å fange.
Om ikke annet så tror jeg min egen posisjon fanges best opp av denne siste karikaturen. Jeg kan bare håpe at jeg ikke er alene, for jeg mener en biosentrisk konsekvensetikk, som tar høyde for det spesielle og prekære ved den historiske situasjonen vi står i, er den absolutt nyttigste, mest tidsriktige måten å være grønn på i dag.

Mindre kjøttspising kan gjøre Norge mer selvforsynt.

Hvis vi spiser mindre rødt kjøtt, kan den norske selvforsyningsgraden økes fra 50 til 80 prosent, 
samtidig som vi spiser sunnere.

lördag 27 oktober 2018


Gratis kollektivtrafikk i Tallin.

Estland ser nå på muligheten til å utvide tilbudet til å gjelde hele landet. Dette etter at de har sett over tid at luftkvaliteten er blitt bedre, å holde veiene ved like koster mindre grunnet færre biler. Lite eller sjeldent trafikkork. Og det er mindre administrasjon for å håndtere billettpengene

fredag 26 oktober 2018

Pengenes makt .

Det kanskje største problemet som troen på pengenes makt og muligheter skaper, er at det får oss til å tro at alle verdier er utbyttbare. Når oljen og gassen Nordsjøen er tømt, kan vi jo kjøpe ny energi med pengene fra oljefondet! Men hva hvis ressursene er uttømt? Kan vi kjøpe tilbake matjorda hvis den er erodert bort eller forgiftet? Kan vi gjenskape utryddete arter hvis vi bare har nok kapital? Kan vi kjøpe regn når klimaendringene skaper tørke? Kan vi kjøpe en ny klode når denne er utbrukt?

torsdag 25 oktober 2018

Gustav Fridolin och Henrik Blind.

Henrik Blind skriver:

Det var i förra seklet och Jämtland. Bortom asfalten och byn före Bakvattnet. Det var ungdomskonferens och jag var ensam från Jokkmokk. Det var en tid i livet då jag hade gjort det till en grej att vara partipolitiskt obunden. Tänk om jag visste vad som väntade.

Hotellet var som en orm som ömsat skinn gång på gång. I en av dess ormkroppar till annex fick jag ett rum. Ett dubbelrum. I receptionen sa man att jag skulle få dela rum med en Junior. Jag funderade länge vem denna junior kunde vara. KFUM eller MUF kanske även om Junior kändes mer som SVEROK. Någon som lajvade nån annan.

Dörren öppnades och in kom den skärptaste och mest närvarande 14-åring som jag nånsin mött. Det var inget lajv utan originalet man aldrig glömmer. Han kastade sin väska på sin säng och där började vårt samtal som skulle hålla i sig under hela vår konferenshelg över frukostar, luncher och hundspannsturer. Det var Gustav Fridolin och han öppnade ögonen för mig. Min principfasta hållning att hålla mig borta från partipolitiken började vackla. Natt blev till morgon och när jag vaknade så låg medlemsblocket för Grön Ungdom på mitt nattduksbord ifall jag skulle ångra mig.

Jag blev dock inte medlem då men något hade han ändå väckt inom mig som vägrade slå sig till ro förrän mitt medlemskap i Miljöpartiet var löst några år senare. Något som jag aldrig har ångrat. Det känns stort att få vara samtida med gröna kämpar som Gustav. Ännu större att få ta vaktposten för våra barn och markernas invånare och stå upp för deras självklara rätt till rent vatten, oförstörda kulturlandskap och en planet utan feber. Vår generations förbannade skyldighet. Fast störst är ändå upptäckten att jag inte är ensam med skorrande R. Skåne är min eviga kärlek - som tog sin början strax före Bakvattnet och då generation T9 var framtiden.

Solceller.

 "Prisutviklingen på denne teknologen har vært så gunstig det nærmer seg et punkt der det er lønnsomt å investere i solcelleanlegg. I Norge betalte man eksempelvis bare en femtedel av prisen man måtte ut med i 2001. Denne prisutviklingen har bare fortsatt." fra artikkel i avisa Kyst og Hav.

onsdag 24 oktober 2018


Klimatstudenterna - Sverige.

"I Frankrike har över 18 000 studenter på olika topputbildningar skrivit under ett manifest där de hotar att välja bort arbetsgivare som inte tar klimatfrågan på allvar. Aktionen har fått stor uppmärksamhet i franska medier och sprids nu till andra länder."

Birger Schlaug:

Jag är lite trött på de som försöker förvirra genom att försvara idén om ekonomisk tillväxt
med begreppet "grön tillväxt".
Ekonomisk tillväxt innebär att BNP ökar från ett år till nästa är.
Om vi ser BNP som en hink, så skall hinken bli större och större för varje år
om ekonomisk tillväxt skall uppnås.

När en del tillväxtromantiker talar om “grön tillväxt” så menas att något grönt
- låt oss säga solceller eller Krav-odlade bönor - skall växa.

Skall vi ställa om så skall rimligen solcellerna och de Krav-odlade bönorna
ersätta fossila bränslen och kött.

Det vill säga det händer något i den befintliga hinken, dess innehåll blir grönare.

Men hinken växer inte med automatik för det.

Det vill säga, vi har grön tillväxt utan att det leder till ekonomisk tillväxt i form av en allt större BNP-hink.

tisdag 23 oktober 2018


Die Grünen sind eine politische Partei für bewusste Menschen

Det grønnes i Tyskland. 

Partiet De Grønne er blitt 

landets nest største parti. 

Yngre velgere i byene velger 

grønt fremfor rødt.

måndag 22 oktober 2018


Alla tak ska ha solceller / solpaneler. Detta rimliga krav bör införas.

Stor teknisk potential för solceller på svenska hustak - och norska

Sveriges hustak har stor teknisk potential för solcellsutbyggnad, enligt en ny rapport från Energimyndigheten. 

Taken har fördelen att ingen ny mark behöver tas i anspråk och att elen produceras där den används. 

Topp !

Carpe Helios.


Alla bostäder ska med småskalig förnybar teknik producera den energisom förbrukas av hushållet.
Energieffektivt byggande och solenergi ska ersätta de storskaliga energiproducenterna.

Henrik Blind skriver:

Ord som landskapet tvingats lära: Föryngringsytor, kraftledningsgator, vägrenar. Tillväxt, diversifierat, investeringsklimat. Fast lyssnar man riktigt noga hör man vindens svar: kulturlandskap, artrikedom, renbetesland. Allt hör ihop. Historia är framtid. Morgondagen ditt ansvar.

Småskala og lokalt egenprodusert energi.

Støtter prinsippet: småskala og lokalprodusert energi. - I alle land ! Ikke prinsippet: "Norge har gode vindforhold og masser av kyst - Fyll kysten med vindkraftindustri og selg strømmen til Europa." - "Den nye oljen" - bare i en annen form...

1988 kom Miljöpartiet de gröna in i Riksdagen.


Reglera människors flygresor i en motbok.

Det behövs långt mer än subventionerade elcyklar för att rädda planeten. 

Samtidigt beter vi oss som alkoholister som inte kan sluta. 

Ge varje person ett flygkonto med ett begränsat antal flygtimmar per år, 

skriver miljöaktivisten Paula Grossman.

Skärp klimatmålen, kommuner

Mattias Goldman:

Debatt. Stora delar av klimatarbetet sker lokalt. Kommunerna har monopol på stadsplanering, ansvar för gator, ensamrätt på hushållens avfall, driver en stor del av skolorna och är ofta den största arbetsgivaren. Dessutom har många kommuner satt tuffa klimatmål och varit pådrivande för att staten ska göra mer.

Efter IPCC:s klimatrapport står det klart att de lokala klimatmålen måste skärpas. Varje kommun som har lägre mål än de nationella är en del av problemet, och för att vara relevanta måste man förstås ha väsentligt högre mål. I de handlingsplaner för den nya mandatperioden som nu skrivs bör kommunerna alltså besvara:
- När ska transportsektorn vara fossiloberoende, och hur ska det gå till?
Före 2030 är nyckeln för att vara relevanta. Kommunens och regionens ansvar för kollektivtrafiken, för cykelvägar, för råvaror, som kan bli biodrivmedel, för fordon och för möjligheten till en snabb elektrifiering kan göra stor skillnad.
- När ska de totala utsläppen i kommunen vara nere på noll?
Det måste ske före 2045 för att vara före Sverige som genomsnitt, och bör inkludera kraftfulla utsläppsminskningar i alla sektorer.
- Hur kan kommunen bli klimatpositiv?
I vår del av världen behöver utsläppen minska bortom noll. Det kan till exempel ske genom att plantera mer skog på kommunal mark, producera biokol av hushållens organiska avfall och avskilja och lagra koldioxid från förbränning av biobränsle (BECCS).
De kommuner med högst och mest trovärdiga mål kan bli relevanta långt bortom landsgränserna.
Eftersom Sverige vill vara ledande i klimatomställningen behövs lokala föredömen att visa upp.
Tankesmedjan Fores granskning av vad som avgör vilka kommuner som är bäst i klimatarbetet visar att det avgörande inte är vilka partier som styr, hur rik eller fattig, stor eller liten kommunen är. I stället är det den personliga drivkraften hos ledande politiker och tjänstemän.
Utnyttja det, ta tätpositionen i omställningen och visa omvärlden hur klimatarbetet ska bedrivas.
Mattias Goldmann, vd tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet

söndag 21 oktober 2018

Effektivare. Bättre för miljön.

Bibi från MOVEBYBiKE i Malmö med vår första cykel från Starke Cycles

En cykel ersätter med råge en stor skåpbil. 

Bättre för miljön, effektivare och mindre trängsel och risker. 

lördag 20 oktober 2018


Klær har en kostnad som ikke står på kassalappen - en kostnad for miljøet, klimaet, arbeidere og til en viss grad din egen helse.

Kjøp kvalitet
Klær har varierende kvalitet. Kjøper du kvalitetsklær er det større sannsynlighet for at du blir fornøyd, og du vil kunne bruke plagget lenger før det må kasseres. Dyre klær er ikke ensbetydende med kvalitet, men klær av en viss kvalitet må man ofte gi litt mer for.

Se etter miljø­ og økologimerker på klærne når du handler. Det finnes en rekke forskjellige merkeordninger.
Svanen, EU-blomsten og GOTS sertifiserer hele produksjonsprosessen. GOTS krever at bomullen er økologisk produsert, mens Svanen og EU-blomsten krever at henholdsvis 10 og 5 prosent av naturfibrene i plaggene kommer fra økologisk produksjon. Fairtrade-merket og mange økologimerker viser at råvareproduksjonen (bomullen) er sertifisert, ikke hele plagget.

Gjenbruk, miljømerker og reparasjoner er viktige stikkord for deg som vil tenke miljø og etikk når du handler klær.


Ja till strängare lagar.

   De bidrar mest i världen till miljöförstörande plast i naturen.

Nu försöker Coca-cola, Pepsi och Nestlé 

stoppa en ny EU-lag som vill minska mängden plastskräp.

fredag 19 oktober 2018

Bilarna ska bort från Varbergs stadskärna och parkeringar ska byggas utanför stan i stället för under jorden – "Kvitto på att Varberg gör något bra”.

Ett kvitto på att jag var på rätt spår 1988, då jag motionerade i Varbergs kommunfullmäktige om ett bilfritt centrum och parkeringsplatser / parkeringshus utanför stadskärnan med bussar till och från densamma. :Jag ligger således 30 år före min samtid.

Hejsan alla !


Språkförståelse - förståelse för andra människor.


Mer språk bör läras ut i skolan. 

Med dagens politk gynnas ensidighet och enfald. 

Man tycks mena att det räcker med kunskaper i engelska.


En god språkförståelse ger samtidigt en djupare förståelse för andra människor. 


Så ämnet: språkkunskap bör erstätta ämnet engelska. 


Det engelska språket kommer fortsatt att läras ut 

men då som ett av många språk i ämnet: språkkunskap.

Tidligere navn: Romskip Aurora.

torsdag 18 oktober 2018

Stora Enso och Gasum gör förnybar energi av spillvatten

Stora Enso och Gasum har tecknat avtal om att bygga en biogasanläggning på Nymölla pappersbruk. 

Anläggningen, som byggs och drivs av Gasum, 

kommer att förvandla brukets spillvatten till förnybar energi.

onsdag 17 oktober 2018

Toine C, Sannes leder MDG Sortland
og fiskeripolitisk talsperson for MDG,
her sammen med f.d. talerør for MDG , Rasmus Hansson.

Nei til gummigranulat i kunstgress.

Enig med Sannes at det beste alternativet fra et miljø og klimaperspektiv skal velges. 

Egentlig en selvfølge i vår opplyste verden. 

- At rådmann og politikere på Sortland har null forståelse for dette sier veldig mye om disse.


Toine C. Sannes, leder MDG Sortland:

"At rådmannen bruker miljøaspektet som argument for å benytte oppmalte, gamle bildekk, forteller meg at hun bør lese seg opp på hva, for eksempel, Miljødirektoratet mener om gummigranulat,"

"Det er altså mange gode grunner til at man bør ta seg råd til den miljømessig best forsvarlige løsningen. Vi er lever av og med havet her i Vesterålen, og Sortland kommune burde tatt mål av seg å være en foregangskommune heller enn en gammeldags miljøsinke,"

tisdag 16 oktober 2018


Åsa Domeij, Miljöpartiet de grönas stjärnskott från Valet 1988. Nu leder hon Sverige i cirklulär riktning.

Åsa Domeij fick genomslag för "substitionsprincipen" vad jag minns. 
Det innebar att om ett bättre val utifrån miljö och klimat fanns skulle detta väljas. 
Inom produkter kunde det alltså betyda att papper ska ersätta plast, eller att etanol ska ersätta diesel och bensin. 

- Dock verkar "substitionsprincipen" inte ha använts så genomgripande. - Tyvärr. 
- Vi kommer dock ihåg Åsa Domeij som en duktig och påläst politiker 
som hade ett bra svar på de frågor hon fick 
och på försök till påhopp från politiker i andra partier. . 

Lycka till i det nya jobbet