Paris den 12 december 2015. Världens länder klubbar igenom historiens första globala klimatavtal. Avtalet markerar ett omvälvande skifte. Men skiftet är inte världsdelarnas förtjänst utan inleddes redan före Paris, långt bortom förhandlingsrummen. Flera faktorer har samverkat, men en sticker ut: Under de senaste åren har förnybar energi blivit ekonomiskt slagkraftig.
Samtidigt gungar marken under fossilbranschen. I USA går koljättarna i konkurs. I arabvärlden har solenergi blivit billigare än olja. I Europa utmanar nya produktionssätt de traditionella kraftbolagen. Om klimatlöftena ska realiseras kommer 80 procent av alla fossila tillgångar att bli värdelösa. Omställningen är ett krig där tusentals miljarder dollar står på spel.
Men enligt forskarna återstår i bästa fall 10 år för att vända den globala utsläppskurvan och nu avgörs hur mycket varmare jorden blir. Därefter krävs ett mirakel för att rädda världen från en klimatkatastrof.
Under det kommande decenniet tecknas konturerna av en ny era. Vad är det egentligen för värld som följer efter den fossildrivna kapitalismen? Bara en sak är säker: Det kommer att se annorlunda ut efter omställningen. Mycket annorlunda.
Jens Ergon arbetar som vetenskapsjournalist på Sveriges Television. Han har gjort en rad uppmärksammade reportage och dokumentärer och har i flera år följt klimatfrågan på nära håll. Omställningen är hans första egna bok.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar