Alt tunell-seende FOR storskalig energiproduksjon har masser av effekter som er negative - på dyreliv og menneskeliv og for natur och miljø.
- Jeg føler meg trygg på at småskala egenproduksjon av fossilfri energi er det beste for alt og alle.Vassdrags- og energidirektør Per Sanderud har i romjula uttalt til media at en NVE-rapport, som ikke er offentliggjort ennå, viser at miljøkonfliktene ved bygging av havvindturbiner er begrensede. Dette står i kontrast til konklusjonene fra rapporten og symposiet «Towards an Environmental Sound Offshore Wind Energy Deployment». Her deltok Tyskland, Storbritannia, Danmark, Nederland og Sverige.
Overvåking av havturbinparker i Danmark, Tyskland og Nederland har avdekket flere negative effekter på marine pattedyr. De negative effektene varierer fra én vindturbinpark til en annen. Det råder en generell bekymring for manglende kunnskap på populasjonsnivå. Professor Jessel (president av Federal Agency for Nature Conservation) la i sin oppsummering også vekt på at dyrene ikke bare opplever press fra vindturbinparker, men også fra jakt, fiske, shipping, forurensning, militære aktiviteter, seismisk aktivitet og lignende.
I Europa forskes det nå på skadebegrensning av lyd fra bygging av havturbinparkene. Det er knyttet stor bekymring rundt lydforstyrrelse som fører til endret levemønster, midlertidige tap av habitater og også fysiske skader. Både Tyskland, Nederland og Danmark har utviklet skadebegrensende tiltak som lydgrense, forbud mot konstruksjonsaktivitet (fra 1. januar - 30. juni) for å beskytte sel, nise, fisk og zooplankton som er viktig fuglemat, «soft start»-prosedyrer og akustisk lyd for å holde marine pattedyr borte. Både for trekkfugler og sjøfugl konkluderer konferansen at risiko for kollisjoner er høy og habitattap er bekymringsfullt. Her er planløsning, design, type vindturbiner, belysning blant viktige tiltak.
Andre steder i verden jobbes det også med tiltak for å beskytte dyreliv. I Texas er det for eksempel bygget vindmøller med fugleflokkradar, utviklet av NASA og United States Air Force, som oppdager fugl på inntil 6,4 km og stopper vindturbinene til fugleflokken har passert. Dette er ferdigutviklet teknologi, som allerede er i bruk og som Norge kan kjøpe og benytte seg av.
Tar NVE hensynet til natur, dyr og marint liv for øvrig alvorlig nok og gjør de grundig nok undersøkelser? Hvorfor har ikke Direktorat for naturforvaltning eller et uavhengig forskningsmiljø som ikke rapporterer til et næringsdepartement ansvar for utredningen? NVE nevner på sine nettsider 15 emner som skal vurderes i forhold til 15 potensielle havturbinområder i Norge. Hele 13 emner innen nærings- og samfunnsinteresser, men kun fire emner om marint liv er nevnt, trekkfugler uteglemt. Kraftproduksjon og markedsmessige forhold settes først. NVE kan fort bli bukken som passer havresekken når det gjelder å uttale seg om konsekvenser av energiproduksjon. Det blir spennende å se hva NVE-rapporten faktisk anbefaler når den gjøres tilgjengelig i 2013 i forbindelse med overlevering til Olje- og energidepartementet. - Anne Hilde Røsvik, 03 01 2013 - Dagsavisen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar