onsdag 20 maj 2020

Solkraft-markedet i Norge doblet seg i fjor.

Fra Teknisk Ukeblad :

I 2019 ble det installert 51,4 MW med solkraft i Norge. Dette er mer enn dobbelt så mye som året før, da det ble installert 23,5 MW, opplyser NVE i en melding.

Samlet sett var det installert om lag 120 MW med solceller i Norge ved utgangen av 2019. Over 100 MW av disse er tilknyttet strømnettet.
Tallene fra 2019 viser at om lag 60 prosent av solcellekapasiteten ble installert på nærings- og industribygg, og 35 prosent ble installert hos private husholdninger.
– Totalt sett ser vi med dette at solcellekapasiteten i Norge har åttedoblet seg siden utgangen av 2015, skriver NVE.

Fra 3 MW til 100 på fire år

– Om vi bare ser på solcellekapasiteten som er knyttet til strømnettet i Norge, er den nå mer enn 30 ganger så stor som i utgangen av 2015. I løpet av fire år har den økt fra rundt 3 MW til over 100 MW, sier avdelingsingeniør i NVE, Jarand Hole, i meldingen. 
Veldig enkelt regnet betyr dette at midt på dagen, en klar sommerdag, kan solcellene i Norge dekke strømforbruket til 100.000 boliger. 
Det er Multiconsult som har hentet inn tallene gjennom en markedsundersøkelse, på oppdrag fra Solenergiklyngen og NVE. Det er første gang også NVE er med på å samle inn disse tallene. 
– NVE skal ha et godt kunnskapsgrunnlag om kraftsystemet og kraftproduksjon i Norge, og vi jobber spesielt med å heve kvaliteten på dataene som omhandler solkraft. Som en del av dette arbeidet har vi i år vært med på å samle inn tall fra det norske solkraftmarkedet i 2019. Dette har vi gjort i samarbeid med Solenergiklyngen, opplyser NVE.
– Solcelleanlegg installeres spredd på tusenvis av tak rundt om i landet, dette fører med seg både fordeler og utfordringer. NVE ønsker å ha så god oversikt over denne ressursen som mulig, slik at vi kan legge til rette for å utnytte fordelene, og løse utfordringene på en best mulig måte, sier Hole.

Rekordvekst

2019 ble et år med rekordvekst i det norske solcellemarkedet. 
– Det understreker økende etterspørsel etter solcellesystemer fra både privat- og bedriftskunder, effekten av offentlige initiativ som plusskundeordning og støtteordninger for husholdningsanlegg, ifølge Magnus Sletmoe Dale, rådgiver i Multiconsult, og ansvarlig for statistikken.
Multiconsult har sett på noen av årsakene til veksten, og peker blant annet på brukervennlige internettløsninger og statlige ordninger, som gjør solcelleanlegg mer tilgjengelige i privatmarkedet.
– Vi ser også at solcellepanel i nabolag sprer seg til flere naboer. Og dette er en driver som også er overførbar til bedrifter, sa Dale i sin presentasjon. 
I tillegg ser de at økt oppmerksomhet mot energieffektivitet og nullutslippsløsninger driver etterspørselen etter solcelleanlegg på nærings- og industribygg,
– Bedrifter vil vise både egen organisasjon og samfunnet rundt at de tar klima på alvor og at de opererer grønt. Det er en driver for mange. Men det finnes også økonomiske drivere som gjør solenergi mer aktuelt for bedriftene, påpeker Dale.

Ulike priser

Multiconsult har også sett på pris. I et webinar i regi av Solenergiklyngen forklarer Magnus Sletmoe Dale i Multiconsult at innrapporterte tall viser at markedsprisene stort sett ligger på mellom 15 kr/Wp (Watt peak, maksimal effekt) og 8 kr/Wp for anlegg på privat-, nærings- og industribygganlegg. 
Det er store ulikheter mellom anleggene, noe som forklarer prisspredningen. Det gjør også at det er en usikkerhet knyttet til disse pristallene, understreker Multiconsult. 
Det ble installert over 51 MW med solceller i Norge i 2019.
Prisene anslås å være redusert med cirka 6 kr/Wp de siste syv årene. 
Mens industrianlegg har opplevd størst reduksjon i løpet av perioden med rundt 45 prosent, ser det ut til at prisen for privatanlegg har stabilisert seg.

Korona-nedgang

Men koronakrisen trekkes frem som en utfordring for solenergi framover. Solenergiklyngen påpeker at den pågående covid-19-epidemien vil prege markedet negativt i 2020.
– Solenergiaktørene har vært i vekst i 2019, både i antall firma og i volum solenergi. Nå er tiden inne for å legge til rette for den veksten i solenergi vi trenger for å bli et fullelektrifisert samfunn. På den måten kan både solenergibransjen og det grønne skiftet komme styrket ut av koronakrisen, sier daglig leder i Solenergiklyngen, Trine Kopstad Berentsen.
I tillegg er det nødvendig med økt kompetanse hos byggherre, prosjektører, arkitekter og øvrig leverandørkjede, for at markedspotensialet til solenergi skal kunne bli fullt utnyttet, påpekes det av Dale. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar