torsdag 31 augusti 2017

Eivind Trædal:

"Utslippene går ned", skryter regjeringa. Tja... med denne farta vil vi nå regjeringas mål om å bli et nullutslippssamfunn innen år 4067 i følge forskerne ved Cicero senter for klimaforskning . Dette er rein bløff.
Vi har dårlig tid. Resten av Europa har kutta utslippene med 22 % allerede, mens Norge har økt våre med 4,2 prosent. Det er usolidarisk, det svekker Norges konkurransekraft, og det er direkte i strid med alle regjeringers mål. Stem grønt.

Eivind Trædal skriver:

"Norge er et lite land, det har ikke noe å si at vi pumper olje". Dette argumentet hører jeg hele tida. Hva slags moral er det vi baserer oss på her?
Det er i alle fall ikke inspirert av Jesus, Kant eller andre vanlige referansepunkter for "vestlig kultur". Ideen om å gjøre mot andre som vi vil at andre skal gjøre mot oss, eller å handle slik at dine gjerninger kan gjøres til en allmen lov. Dette er tvert imot en total ansvarsfraskrivelse. Hvis dette var den gjengse moralen i Norge, ville samfunnet vårt kollapse.
Jeg er tross alt bare ett menneske. Hvorfor skal jeg ikke snyte på skatten? Jeg er jo bare en person, det har ingenting å si. Hvorfor skal jeg ikke stjele? Det betyr fint lite fra eller til for butikkjeden. Hvorfor skal jeg komme på dugnad? En person fra eller til betyr lite i det store regnestykket.
På samfunnsnivå er også prinsippet ugyldig. Norge er et lite land, hva har det å si om vi bryter menneskerettighetene? Det blir få menneskerettighetsbrudd globalt sett. Hvorfor skal vi ikke ødelegge naturen vår? Det meste av natur finnes i utlandet. Hvorfor skal vi ikke selge våpen til IS? De får jo kjøpt våpen uansett.
Så kan vi jo også huske på at det ikke er helt sant at vi er så små. Vi har 0,07 promille av verdens befolkning, men 2 prosent av verdens oljeproduksjon, og nærmere 3 prosent av verdens gasseksport. Det er faktisk ganske høye tall, relativt sett. Vi har 200 mrd tonn CO2 igjen å slippe ut i atmosfæren, norsk olje og gass forårsaker 0,5 milliarder tonn i året. Selv med vår beskjedne størrelse, bidrar vi massivt til klimaproblemene med mer olje- og gasseksport. Vi er et lite land, skal vi virkelig tilrane oss så mye vi kan av fossil energi før vinduet lukker seg, og verden må bli grønn?
Jeg sier nei. Det er galt å gjøre det. Om dine motargumenter er "pytt pytt, er det så farlig om lille Norge handler umoralsk", så snakker vi åpenbart forskjellige språk. Jeg mener Norge bør gjøre det rette.

onsdag 30 augusti 2017


God bärighet.

I skogen och på fjället och i myren växer goda sunda ekologiska bär.
Vid goda bär-år, som i år, kan man plocka litervis
med sunda goda bär
som kan avnjutas över lång tid.
Moltebären kan kokas utan socker för en lång hållbarhetstid.
Alla bär kan så klart också frysas.
Moltebären, blåbären, lingonen, tranbären är mycket sunda.
Kråkbär kan man koka saft på
och odon kan man spisa.
Havtorn har nyttiga bär som det lagas saft av bland annat.
Rönnbären är lämpliga i gelé.
Slånbär är ett annat bär som är fint till saft.
Aronia som många har i trädgården utan att veta om dess kulinariska möjligheter är ytterligare ett exempel på sunda bär.

Vi har också hallon, björnbär, smultron, jordgubbar, åkerbär med flera.

Svarta vinbär samt röda ska finnas för självplock i allas trädgårdar.


tisdag 29 augusti 2017

Sats på en god kollektivtransport for folk flest.

Leserinnlegg i Bladet Vesterålen, 29 august 2017:


Som grønne, bevisste samfunnsborgere vil vi at det satses på moderne og pålitelig kollektiv-transport som også er miljøvennlige og kostnadseffektivt. Jernbane må være tilgjengelig i hele landet. En stor satsing på utbygging av jernbane i Nord-Norge må komme igang veldig snart. Togreiser er en måte å reise på som er godt miljøtilpasset da de har en meget lav klimapåvirkning, med veldig små CO 2-utslipp i forhold til reiser med bil, buss og særdeles fly. Jernbanestrekningene, nye som gamle må for øvrig elektrifiseres for å oppnå en bedre miljøtilpassing.

I første omgang bør strekningen Fauske - Narvik ferdigstilles, derefter Narvik - Tromsø. Et sidespor til Harstad-regionen og Vesterålen kan også med fordel bygges. Dette vil gi folk i Nord-Norge mulighet å reise med tog både i sin egen landsdel og videre ut i verden. Jernbanen kan og bør selvfølgelig dessuten kobles sammen med jernbanen i nabolandene Sverige og Finlands nordområder. ( For øvrig også Russland. ) Dette vil gi os i Nord-Norge gode muligheter til å reise i våre nærområder på en bekvem og forholdsvis økonomisk billig måte.

Vår egen landsdel blir mer attraktiv og lettere tilgjengelig for os som bor her, viseversa blir Nord-Norge mer tilgjengelig og interessant for våre naboer i øst. Vi mener at jernbane og tog ikke er egnet for oppsplitting og konkurranseutsetting og at det etableres et tog-selskap som har ansvar både for tog og skinner. NSB vil da holde seg kostnadseffektivt, hyppig, moderne og pålitelig. Folk i sør og nord skal ha samme muligheter til å reise på en god måte. Vi har et felles ansvar for dette. Vår konklusjon blir at det er lurest å stemme på politiske partier som mener dette er viktig politikk som settes høyt på agendaen.

Mika Gaunitz Renard
Ingunn JM Reinsnes

Miljøpartiet De Grønne
Sortland.

Fra denne blogg - Kampen går stadig videre.

måndag 13 december 2010

Felfördelning

Privata, kommunala och statliga bolag ges med den förda politiken subventioner av stora mått för att kunna skapa vinster till dess aktieägare.

Bättre vore att subventionera privata husägare samt övriga för att isolera hus och byggnader så att de ej behöver tillföras extern energi från storskaliga energiprojekt som vind och kärnkraft med mera.

Derfor MDG.

"H og Ap er blitt så like at de kunne dannet regjering sammen. Det som styrer politikken er hvilke partier de må støtte seg på. Du trenger ikke være enig i alt MDG sier, kanskje du synes vi er litt for radikale? Men se på oss som en motor på tinget. Vi er klokkeklare på hva vi skal prioritere -en helt ny kurs for klima og miljø. Vi skal inn på tinget for å løfte debattene ingen andre tør. Holde de store partiene i øra og gjøre de andre partiene bedre gjennom at de får noe å strekke seg etter. Vi er de mest utålmodige av alle partier. Stortinget trenger et slikt parti".....

Vi treng kreative løsninger.

Vi trenger nye kreative ideer på Stortinget. Ja til ny-tenk og nye tekniske smarte løsninger. - En endring - forbedring kommer aldri fra det gamle og bestående som kun vil sikre seg sin oppnådde maktposisjon. Ja til ett nytt friskt kreativt nytenkende handlings og resultatorientert politisk parti, som med sin entusiasme og vilje kommer å påvirke gamle trege strukturer i rett retning.

måndag 28 augusti 2017

GODT VALG FOLKENS !

På valgkontoret har man skjønt det. Årets motefarge er oransje.

De som driver med politikk for egne fordeler og for å beholde sin maktposisjon er redde nå.

Eivind Trædal:

"Høyresida mener MDG vil "stoppe Norge", forby biler og tvinge alle til å ta buss og sykle. Venstresida mener MDG spytter på de fattige og vil rasere velferdsstaten. Å stå midt mellom skyttergravene i en skyttergravskrig er åpenbart en utsatt posisjon.
Men slapp av folkens. Norge stopper ikke om vi faser ut olja. Det er større fare for at vi vil stoppe om vi ikke endrer kurs. Vi vil hverken forby biler eller tvinge folk til å bytte transportmiddel, men gjøre det lettere å klare seg uten fossilbil, og reise miljøvennlig. Og vi vil hverken avskaffe sykelønna eller straffe de fattige - tvert imot, vi har en storstilt satsing på fattigdomsbekjempelse i vårt program og alternative budsjett, og får gode skussmål for vår arbeidslivspolitikk fra fagbevegelsen.
De paniske angrepene på MDG er et symptom på partier som selv mangler gode svar på vår tids største utfordring. Da er det lettere å skyte på budbringeren. Forhåpentligvis lønner det seg ikke å drive negativ valgkamp og spre feilaktig informasjon og skremmebilder i valgkampen. Hvis et grønt skifte skremmer deg mer enn klimakatastrofe, er det nok på tide å revurdere prioriteringene dine."

Nonsens"argument" mot föreslagna förändringar är vanligt. :)

Max Reijer: "Det stora problemet med kritiken mot flygskatten är att motståndarna inte klarar av att presentera ett alternativ om skulle ge samma klimateffekt. Dvs man vill inte prioritera klimatet.
Det kan man ju naturligtvis inte säga rakt ut så man måste hitta andra argument för att säga nej till skatten. Kristina Yngwe (C) presenterade ett i kväll i Agenda: Skåningarna kommer åka till Kastrup för att slippa flygskatten.
Skatten för inrikes resor blir 60 kr samt 250 eller 400 kr för utrikes. En resa med bil över Öresundsbron kostar 205 kr (+380 kr i årsavgift) till 520 kr. En resa Malmö-Kastrup med Taxi Kurir kostar 750 kr, att jämföra med 425 kr till Sturup. Med tåg kostar det 99-110 kr enkel resa till Kastrup priserna med flygbuss till Sturup är ungefär de samma.
Med andra ord, så läge man inte åker tåg/flygbuss så är ett byte av flygplats från Sturup till Kastrup inte ett klockrent ekonomisk beslut för skåningen."

söndag 27 augusti 2017

Vill du att det ska ske något av verklig vikt, finns det ett, (1), alternativ.


Ta vare på framtida.

Miljøpartiet De Grønne går til valg på å gjennomføre et grønt skifte i Norge. Vårt program peker ut en ny økologisk , bærekraftig og fremtidsrettet samfunnsutvikling. Det er en utvikling der velferd og livskvalitet skapes innenfor rammene av økosystemenes tålegrenser og ut fra hensynet til mennesker, dyr og fremtidige generasjoner.

lördag 26 augusti 2017

Velkommen inn.


Sats på god kollektivtransport for folk flest.


Som grønne bevisste samfunnsborgere vil vi at det satses på moderne og pålitelig kollektiv-transport
som også er miljøvennlige og kostnadseffektivt. Bygg ut jernbanen i en første etappe fra Fauske til Narvik og senere fra Narvik til Trømsø.





torsdag 24 augusti 2017

Norge, satse på sol ! Alle tak skal ha solceller !

Ny skole produserer 100.000 kWh fra solenergi

Norges største integrerte solcellepanel-fasade på over 1000 kvm ble et sentralt tema under den offisielle åpningen av nye Brynseng skole på Bryn i Oslo tirsdag 22. august. Det forteller NCC i en pressemelding. Etter flere års planlegging og bygging står nå 110 voksne ansatte klare til å ta i mot 840 barn som får Norges mest miljøvennlige skole som læringsarena.

Heja Miljöpartiet !

Vid årsskiftet infördes nya momsregler på reparationer av hushållsnära tjänster. Cykelreparationer är en av tjänsterna som gick från 25 procents moms till 12 procent.
Det ser cykelreparatören Säisä Antti som en förklaring till att fler väljer att laga sin cykel istället för att slänga den.
– Det är en 10-20 procents ökning i år skulle jag vilja påstå, säger Antti, men poängterar att det är svårt att veta säkert innan året är slut.
Han menar att det inte egentligen handlar om pengarna, utan istället har sänkningen av momsen blivit en ögonöppnare för folk att det faktiskt går bra att laga sin trasiga cykel.

Dagens Nyheter:

När slutförhandlingarna om budgeten drar i gång på Harpsund på torsdagen kräver Miljöpartiet höjt stöd till hushållens solceller och till andra elfordon än bilar.

måndag 21 augusti 2017


Toine C. Sannes, MDG Nordland:

Oppdrettsindustrien kan ikke bruke havet som sitt private avfallsdeponi

söndag 20 augusti 2017

lördag 19 augusti 2017

Terrorattentat i Barcelona. Från Avisen: Bladet Vesterålen.


Kunstnerparet Ingunn Judith Moen Reinsnes og Mika Gaunitz Renard unngikk terroren i Barcelona og er i god behold, men har fått beskjed på hotellet om å holde seg inne.



fredag 18 augusti 2017

onsdag 16 augusti 2017

Une Aina Bastholm:

Kjære medlem,

I går var jeg på partilederdebatt. Nok en gang ble mesteparten av tiden brukt på å krangle om små forskjeller i den kortsiktige politikken, mens debatten om Norges rolle i verden og framtidens velferd uteble. 

Arbeiderpartiet og Høyre nekter å ta innover seg at verden er i endring, og at dette vil påvirke Norge fortere enn vi tror. Fornybarrevolusjonen er i gang. I land fra Tyskland til Kina investeres nå massivt i sol og vind for å erstatte fossil energi. Vi må begynne å investere i det vi skal leve av i framtida: naturressursene og folk, ikke felt.

måndag 14 augusti 2017


Fra Sysla Grønn sin horisont.

Det som er sikkert, er at dette er midler som kan få stor betydning for å redusere klimagassutslipp. Overgangen fra fossil til fornybar energi, det grønne skiftet, er kapitalintensivt.
Mange av de fornybare løsningene som er tilgjengelig i dag, kan allerede være kommersielle gitt tilgang på investeringskapital med lang nok horisont.
Der den fossile økonomien er basert på råvarene olje, kull og gass, vil nullutslippssamfunnet ha kapital som kanskje den viktigste “råvaren”. Når investeringen er tatt, så tar sola og vinden over mesteparten av driften.
Risikovillig kapital med lang horisont, kan derfor gi store deler av verden tilgang på rimelig og fornybar energi.
Norge er rikt på kapital. Vi har også lang erfaring innen energisektoren.
Scatec Solar og Statkraft utvikler allerede fornybar energi over hele verden, og det statlige investeringsfondet Norfund bidrar gjennom risikovillig kapital til dette skjer også i de fattigste landene.
Nedgangen i oljenæringen betyr ikke bare flere ledige plattformarbeidere, men også at flinke finansrådgivere, meglere, konsulenter, advokater og prosjektledere frigjøres til nye oppgaver.
Kan et nytt investeringsselskap kombinere investering i klimaløsninger med å bygge opp en norsk grønn finansklynge som gjør en global forskjell? Det bør jo være mulig for en økonom som har jobbet med finansiering av borerigger å skifte beite til finansiering av store solcelleprosjekter?
Kapitalen til et nytt investeringsselskap kan dermed bidra til at land som står foran en energivekst, får denne veksten med fornybare teknologier, framfor fossil energi.

söndag 13 augusti 2017

Toine C. Sannes sammen med Rasmus Hansson.


Bakskrittspartiet, Frp.

Fra NRK, Nordland.

Finansminister Siv Jensen og Frp lokker med inntil 15.000 oljejobber i Rogaland dersom det blir full oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. – Et valgkamputspill, mener MDG.


Toine C. Sannes, Miljøpartiet De Grønne sin førstekandidat i Nordland sier til NRK at hun ikke tror på Jensens utspill.
– Jeg mener dette er helt urealistisk. Jeg tror ikke på henne. Vi vet at Norge skal omstilles. Det å nå skulle lokke med opptil 15.000 arbeidsplasser, det mener jeg er et valgkamputspill. Men det viser jo hva slags syn de har på dette, sier Sannes.
– Jensen bekrefter det vi har sagt hele tiden. Åpning av LoVeSe er et virkemiddel for arbeidsledige vestlendinger og leverandørindustrien i Rogalandsregionen.
Sannes mener det er naivt av nordlendinger å tro at oljeboring i nord vil bidra til flere arbeidsplasser i landsdelen.
– Dette slår jo tydelig fast at det ikke er nordnorske arbeidsplasser som skal prioriteres, det er de arbeidsledige vestlendingene. Også Nordland har jo opplevd bortfall av oljejobber, spesielt på Helgeland. For helgelendinger må jo dette være en kalddusj at Frp lover bort disse jobbene til Vestlandet, og ikke dem, sier Sannes

Eivind Trædal:

"På skolen, i avisene og på TV får barna høre om hva forskerne forteller oss, om at verden blir varmere, og at det er den største utfordringen i vår tid. Vi forteller dem at dyrene og plantene holder på å dø ut, og at vi må redde dem. Vi lærer dem at havene fyller seg opp med plast, og at det kan bli mer plast enn fisk i havet i framtida om vi ikke panter flaskene våre og resirkulerer.
Når barna blir eldre, oppdager de at det å fortrenge ubehagelige sannheter, fornekte forskning og lukke øynene for vår tids største problemer er inngangsbilletten til voksenlivet. Oljebransjen er jo så viktig. Vi trenger jo fossilbilen vår. Vi fortjener jo en tur til Syden. Det er jo godt med biff. Det får være måte på barnetro. Hvis du ikke forstår det, kan du ende opp som en «useriøs» og litt gal person, en sånn som kan finne på å lenke seg fast mot oljeboring, eller stemme på Miljøpartiet De Grønne. Du vet - vi som mener det beste vi kan gjøre overfor våre barn ikke er å klappe dem på hodet, men å være gode forbilder."

lördag 12 augusti 2017

Gi bot.


MDG på G.

Både Ap og Sp går tilbake på en fersk partimåling, mens SV står på stedet hvil. De rødgrønne kan dermed bli avhengige av støtte fra KrF eller MDG.

fredag 11 augusti 2017


Bladet Vesterålen, leder, 11 august 2017.

Norsk senter for bygdeforskning er med i et internasjonalt prosjekt som skal belyse bidraget fra små gårdsbruk til ernæring og matsikkerhet. I alt 30 lokale gårdsbruk og ti mindre matbedrifter i Europa og Afrika skal undersøkes med både satelittdata, intervjuer, statistikk og studier av dokumenter.
Målet er å få kunnskap til å kunne gjøre støtteordningene for landbruket bedre.
Norge har mange gårdsbruk som ligger spredt og driver i liten skala. Dessuten driver nesten tre av fire norske bønder på deltid og har inntekt utenfor jordbruket. En stor andel av dem er også fornøyd med å drive annen virksomhet.
Helt opp til vår tid har fiskarbonden vært en levende yrkeskombinasjon
Men både politikere og forskning har vært opptatt av de største. Volum har vært et dogme, og man har styrt mot færre og større bruk gjennom mange tiår. Det nye forskningsprosjektet kan gi ny kunnskap om betydningen av de små og mellomstore i næringa, og kanskje nytt søkelys på hva de mindre brukene betyr både for matproduksjonen og for lokalsamfunnet.
Store deler av Norge har en topografi som gjør det vanskelig å drive gård i stor målestokk, i hvert fall så lenge man skal basere drifta på eget fôr. Men små bruk der bonden har inntekt også fra annen næring behøver ikke å være en hemsko, hvis bonden selv er fornøyd. Det kan være nettopp en slik kombinert drift som gjør det mulig å ha et jordbruk i fjorder og daler utenfor flatbygdene på Østlandet og Jæren.


Helt opp til vår tid har fiskarbonden vært en levende yrkeskombinasjon. I dag har vi kanskje lærerbonden, snekkerbonden, maskinførerbonden eller journalistbonden. Mangesysleriet i kombinasjon med gårdsdrifta har lange tradisjoner i Norge og kan være det som skal til for at næringa fortsatt skal være i stand til – som Senterpartiet gjerne sier – å ta hele landet i bruk.
Med større grad av automatisering på også de mindre gårdene blir det frigjort mer tid til annen virksomhet. Det kan komme både den enkelte bonden til gode, men også hele samfunnet rundt.
Det vil langt på vei være en ny måte å tenke på dersom myndighetene kan se deltidsbonden som en verdifull medspiller i norsk landbruk, framfor å være enten en hemsko for utvikling, eller en potensiell fulltidsbonde.

torsdag 10 augusti 2017

Det er et meget lett valg.


Vi fortsetter oppover! 

Med dagens måling på 4,3% bryter vi både sperregrensa og vokser fra én til åtte på Stortinget. 

En slik gjeng vil tråkke kraftig på bremsen hvis de store partiene fortsetter å forhandle bort miljøet og fremtiden! 

Skal du stemme grønt i år?

Det går vår vei.

I løpet av de to årene på Stortinget har Miljøpartiet De Grønne vunnet flere viktige saker på Stortinget, blant annet:

MDG

Hvorfor skal jeg stemme på De Grønne?
De Grønne har miljø, klima og bærekraftig utvikling som styrende prinsipper på alle saksområder. Vi ønsker å gjøre overgangen fra oljealder til grønn vekst lønnsom og bærekraftig. En stemme på De Grønne er en stemme mot oljeavhengighet og overforbruk, til åpne og levende lokalsamfunn med økt livskvalitet. Vi arbeider for et bærekraftig samfunn hvor vi tar vare på naturen, mennesker og ressurser.

Bygg nytt.


Familjen Solvarm utanför Vänern har byggt in sitt hus i ett växthus 

för att förlänga odlingssäsongen och spara energi. 

onsdag 9 augusti 2017


Norge er verdens syvende største eksportør av CO2-utslipp

En ny studie av norsk olje- og gassproduksjon avslører Norges jumboplass i eksport av CO2-utslipp. Utslippsmengden Norge eksporterer er 10 ganger større enn den vi produserer her hjemme.


Eivind Trædal:

"Vi som er miljøengasjerte må ikke krangle oss i mellom", hører jeg mye. Men hvorfor ikke, i grunn? Om man ønsker at dette skal bli et miljøvalg, er det bedre jo mer miljødebatt vi har, enten det er mellom miljøengasjerte partier, eller ideelt sett mot de store partiene som står i veien for klimapolitikk. Også når vi "små" diskuterer oss imellom, bidrar vi til å skyve saken høyere.
Mitt mål med denne valgkampen er, blant annet, å skyve oljepolitikken dit den hører hjemme: i midten av norsk klima- og miljøpolitikk. Da holder det ikke å gå inn for status qou.
Jeg er dypt skuffa over at Venstre og SV og KrF ikke følger MDGs eksempel og stiller ultimatum på oljeleting. Frankrike har allerede vedtatt det, og klimaforskerne sier tydelig at vi har funnet mange ganger mer fossil energi enn vi kan brenne opp. Dette vil jeg gjerne diskutere med Venstrefolk, SV-ere og KrF, for det er viktig at flere partier stiller seg bak klare krav til Ap, Høyre, Sp, og sier blankt nei til FrP i regjering.
Men da hagler det med moraliserende kommentarer: "vi må stå sammen!" "Dette taper alle på". Unnskyld meg, men det tror jeg ikke noe på. Å dempe miljødebatten bidrar bare til å redusere gjennomslaget til miljøsaken denne valgkampen. Man bør så klart ikke diskutere i vond tro eller mistenke hverandres intensjoner - jeg tror at folk fra andre miljøengasjerte partier ønsker å kuttenorske utslipp.
Men jeg tillater meg å kritisere dem når de ikke tør å sette hardt mot hardt i vår tids viktigste sak. Når de, som Ola Elvestuen i Venstre på Dagsnytt 18 i går, mener at mer oljeutvinning er akseptabelt. Eller når SV mener at MDGs ultimatum er "uklokt", slik Kari Elisabeth Kaski gjorde i går. Pussig fra et parti som har stilt fem ultimatum selv.
Det er slik man flytter debatten videre. Ikke ved å slutte rekker om svake kompromisser og stille opp til forhandlinger med de store partiene der konklusjonen er gitt på forhånd. Jeg er glad jeg ikke stiller til valg for et parti som framstår som "spiselig" for partier som direkte fornekter klimaforskernes advarsler og oljebransjens rolle i klimaproblemene. Og jeg advarer gjerne mot å stemme på miljøengasjerte partier som allerede er i ferd med å selge bort sin forhandlingsmakt i oljepolitikken en måned før valget."

Urfolkens dag.

Henrik Blind: "Hör upp, systrar och bröder runtom vår planet! Idag är vår alldeles egna dag, URFOLKENS DAG; The International Day of the World’s Indigenous Peoples. Jag är stolt att få tillhöra familjen Urfolk. Varken kolonialmakternas gränser eller världshaven kan skilja oss åt. Våra rötter är samma där markerna bär på vår gemensamma historia och framtid - om än det är isberg, videsnår, savanner eller djungler. Ni är Vi. Du är jag. Vi är gränslösa och sega som fjällbjörken vid fjällets kant. För vi må vara få och utsatta - måltavla för girighetens och fördomens vindar som skär genom hjärta och själ. Fast likt fjällbjörken reser vi oss alltid och bär vidare det största av mänsklig rikedom: ursprunget och arvet. Hurra, hurra för oss!"

URFOLKENS DAG, inlagt av mig.

MDG er det eneste partiet med en skatte- og avgiftspolitikk som vil komme folk flest til gode – på ordentlig.

MDG har tre skattepolitiske mål: la folk disponere mer av inntekten sin selv, styrke prinsippet om at forurenser betaler, og belønne miljøriktige valg. Dette oppnås ved tre grep:
Gjøre inntektsskatten mer progressiv, hvilket betyr skattelette på omkring 8.000 kroner i året for en familie med to voksne der begge har under middels inntekt.
Øke avgiftene på forurensende varer og tjenester, og senke dem på ting som ikke forurenser. MDG går blant annet inn for å øke momsen på ikke-økologiske kjøttvarer til 20 prosent, fjerne taxfreekvotene på tobakk og alkohol, samt avgiftsbelegge fossil plastemballasje, gruveavfall, og lakselus. Samtidig vil MDG ha momsfritak på blant annet reparasjon av klær, sko, og husholdningsartikler.
Innføre Klimabelønningsordningen Stortinget overveldende stemte ned i 2016. Den innebærer at en forutsigbart økende avgift pålegges CO2-utslipp, hvorpå inntektene i sin helhet fordeles likt mellom alle innbyggerne. Den som forurenser mye betaler mer i avgifter enn hen får tilbake, den klimabevisste går i pluss.

Norge og verden går i gal retning. Vi ødelegger livsgrunnlaget på planeten, våre medskapninger utryddes tusen ganger raskere enn normalt, og forskjellene mellom dem som har og dem som ikke har øker. Derfor går MDG til valg på å omstille Norge fra grått til grønt. Reaksjonen fra vettskremte grå partier kommer i form av skremselspropaganda og mistenkeliggjøring. Men la det være klart: MDG er det eneste partiet med en skatte- og avgiftspolitikk som vil komme folk flest til gode – på ordentlig.
Av: Andreas Nordang Uhre.

måndag 7 augusti 2017

Tag vara på din möjlighet att påverka.

Idiotiskt att inte ta vara på sin möjlighet att påverka.
Rösta på Miljöpartiet de gröna.

söndag 6 augusti 2017

Svolvær torg 5 august 2017.


Rasmus i Øksnes.

Søndag vil Hansson og MDG Nordlands førstekandidat Toine C. Sannes besøke Øksnes, for å høre om muligheter og utfordringer knyttet til levendelagring av hvitfisk og planer om protein-fabrikk. De vil få mate torsk i merd hos André Reinholdsen og diskutere den moderne fiskeforedlingsindustrien. De Grønne tar mål av seg å ha den mest fremtidsretta fiskeripolitikken.

fredag 4 augusti 2017

Giftförbud.

På frågan om Sverige borde förbjuda rökning, svarar 35 % av 14 - 18 åringarna: Ja absolut.
27 % : - Kanske. 17 % är tveksamma och 17 % svarar - Nej.

Vad övriga 3 % tycker framgår icke......

Från gratistidningen: Metro 3 / 7 2017.

torsdag 3 augusti 2017

Helen Rosell:

"Pengar är ett bytesmedel, kan man säga. Och värdet varierar. Men vi låter även värdet på jordens kapital variera, genom den fria marknaden där konkurrensen sänker värdet på jordens kapital.
Och eftersom vi har teknik och energi som bidrar till att vi kan massproducera varor till försäljning, så sänks värdet på naturkapitalet ju mer som säljs. Den som inte säljer så mycket, kan inte sänka värdet lika mycket.
Logiken blir att ju mer naturkapital som säljs, desto mindre kostar det att sälja mer. Så ju mer som säljs, desto värdelösare blir naturen. Samtidigt används enorma mängder energi under produktionen, distributionen, förpackningen, leveransen, förvaringen, inköpet och slutligen avfallshanteringen.
Och för att försäljningen ska öka ytterligare, så slänger vi hellre och tillverkar nytt (det kan gälla mat, elektronik, kläder ...) Och kring detta finns globala handelsavtal, lagliga regleringar, utbildningar, en ekonomisk tillväxtpolitik och en intensiv sysselsättningspolitik som manar fram mer "tillväxt". Och utslagning.
Och vi har en hel här av tjänster som tar hand om icke arbetsföra så att så många som möjligt ska kunna komma ut på arbetsmarknaden och "göra skäl" för sin "brödföda". Och i och med att vi inte producerar vårt eget, så blir vi de konsumenter som gynnar marknaden.
Och i slutänden handlar allt om energi som vi behöver för att överleva, men som vi missbrukar för att "skapa vår brödföda".
Och energiöverskottet omvandlas till värme och höjer jordens medeltemperatur, smälter isen, höjer havsnivån, orsakar värmerekord, torka, skogsbränder och skyfall.
Och denna politik röstar vi fram själva, och blir arbetare för ett system som vi lagligen måste arbeta för."

Alla tak ska ha solceller.


Lysande !

Under Øyafestivalen får festivalpublikummet merke hvor effektive solceller kan være. En av scenene vil hente store deler av sin energi fra solenergi.

– Norge har ikke så lite solinnstråling som folk tror, vi er faktisk helt på linje med mange steder i Tyskland, sier markedsdirektør og Hjellnes Consult-ansvarlig for Øya-samarbeidet, Roar Smelhus.

Firmaet har samarbeidet med Øyafestivalen i en årrekke. Under årets festival legger de vekt på innovative bærekraftprosjekter og ønsker å vise frem to bærekraftige konsepter:

  • fornybar energi i form av solceller
  • sirkulær økonomi og gjenbruk av eksisterende bygningsmaterialer



Robin Gullstrand:

"Enligt SVT:s nyheter ska det införas en flygskatt om man reser från Sverige. Löjligt små avgifter! 80 kr extra för flyg inom Europa; 280 kr utanför Europa (högst 6 000 km från Arlanda) samt 430 kr för alla reor utanför Europa som överstiger 6 000 km från Arlanda.
Hallå, allvarligt! Hur många skulle avstå från sin Thailandsresa för litet drygt 400 kr i påslag. Dessutom förstår varenda skåning att de kan undgå de här avgifterna genom att resa från Kastrup.
Glaciärerna smälter och kraftig vattenbrist råder i Bolivia på grund av vårt lyxresande. Menade man allvar från regeringens sida borde påslagen vara 800 kr för flyg inom Europa. Övriga flygresor borde beläggas med en straffskatt på minst 2 800 kr respektive 4 000 kr beroende på distans. Helst borde man förbjuda allt flyg över huvud taget. Men det är nog för svårsmält för våra politiker.

Från 2016.

"Från inlägg / diskussion. Ego: "Vi ska spara energi, Vi ska effektivisera. Uttbyggnad av vindkraftindustri och annan miljö och kapitalförstöring pågår och kommer troligen dessvärre att expandera mycket i Norge. Regeringen, Ap och Industriens och kapitalets representanter står bak detta, samt EU där Norge genom EØS-avtal är uppbundna av överenskommelser. - "Marknaden" pressar fram en övergång från fossila drivmedel till el. Inte så värst mycket du eller jag kan göra åt detta tyvärr, ( Ja det är ju bra att fossila drivmedel försvinner och ersätts, men den ökade produktionen och konsumtionen av energi , eller el, kan ju ifrågasättas, då det är vettigt att förbruka mindre. ) - Vi kan och är skyldiga att försöka få till minskad förbrukning och resursslöseri och jag driver debatt mot storskalig vindkraftindustri i landet. ( Som är ett av storkapitalets metoder att tjäna pengar, göra oss vanliga människor beroende av dem och deras energiproduktion, förstöra unika och mycket värdefulla naturmiljöer, ) Notera till exempel att ett lokalt elbolag i Sortland kommune fått koncention / rättigheter att kunna bygga vindkraftindustri på fjäll i regionen, men inte klarat att få fram kapitalet som krävdes för att komma igång, de hade i stället förlorat rätt stora belopp på sina vindkraftsambitioner...såååååå sålde man till en multinationell storkoncern med huvudkontor i Finland, Fortum, som klarar att få fram nödvändigt kapital och har råd att förlora pengar om så sker.........genom olika trixanden, avskrivningar, stötteordningar med mera. - Vad vanligt folk, "folk flest" menar om detta skiter man i från Fortums sida. - Man vill exploatera natur för egna privata vinster i koncernen och till aktieägare.........."

Molta er moden.


onsdag 2 augusti 2017

:) Det går fremover.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) er sommernes store overraskelse på meningsmålingene. Partiet startet året med 2,5 prosent i gjennomsnitt. Et slikt valgresultat hadde bare holdt til ett stortingsmandat. I juni begynte MDG klatringen mot 4 prosent som er sperregrensen for utjevningsmandater. I juli ble sperregrensen akkurat nådd med 4 prosent. Blir det valgresultatet vil Miljøpartiet få sju representanter på Stortinget og dermed sikre en rødgrønn brakseier på 94 mandater, hvis vi også tar med det ene mandatet Rødt ligger an til å få.

Folkefest i Kabelvåg igjen i helga. :)


tisdag 1 augusti 2017


Om det var stortingsval idag

ville Miljøpartiet De Grønne fått

sju representanter på stortinget

viser en gjennomsnitts-måling

for juli.