Från www.svt.se
"
Samtidigt som delar av den svenska glesbygden håller på att dö ut så är situationen helt annorlunda i Norge. I vårt västra grannland har man anpassat politiken så att folk bor kvar, även i små glesbygdskommuner. Strömsund i Sverige och Lierne i Norge är två grannkommuner där förutsättningarna ser helt olika ut."
"
Självstyre och lägre avgifter i Norge
Lierne som blomstrar och Strömsund som folk lämnar. Norge och Sverige har valt helt olika strategier för att hela landet ska leva. Och det handlar enligt forskarna inte bara om oljepengar.
– Ekonomin skulle ha varit svagare men principerna för den norska glesbygdspolitiken fanns där långt innan vi hittade olja, säger Katrine Rönningen, forskningsledare vid Norska institutet för bygdeforskning.
– Alla de åtgärder vi har i Norge skulle man också kunna införa i Sverige. Det handlar om politisk vilja.
Forskarna pekar på två viktiga faktorer som skiljer de båda länderna åt.
I Norge styr kommunerna över sina naturtillgångar. Det betyder att Lierne, som är en vattenkraftskommun, får behålla en stor del av intäkterna från kraftproduktionen.
I Strömsund, med 19 vattenkraftsdammar, hamnar intäkterna hos staten och kraftbolagen.
Och när Eirin Holand ska anställa folk till sin chokladfabrik, då är arbetsgivaravgiften bara en bråkdel av vad den är i Oslo, 5,5 procent. I Strömsund, liksom i övriga Sverige, ligger arbetsgivaravgiften runt 30 procent."