onsdag 27 maj 2009

Ett NORDISKT pris

Carnegie Art Award är ett N O R D I S K T konstpris.
Art heter Konst på Svenska och Kunst på Danska och Norska och List på Isländska.
Award är det samma som pris, utmärkelse.
Inget Nordiskt eller Svensk pris ska heta "Award". ( Borde vara en självklarhet. )
Tv-intervju med årets pristagare ( " Awardtaker " ? ) En Isläning som pratar lite trögt på engelska med den svenske intervjuvaren. ( Borde vara en självklarhet att samtala på nordiska språk, nordmän och kvinnor emellan ) Alternativt en Islänskt språkkunning som intervjuvar.
Absolut inte engelska.

I Tv-programet " Hype " ( Bör skrivas enligt uttal ; Hajp, enl. svenska språknämnden )
Intervjuvade den svenska programledaren Regissören Susanne Bier från Danmark, på engelska.
Samtal och intervjuver nordkvinnor och män emellan ska naturligtvis föras på nordiskt språk.
" I don´t realy understand danish, that why we are doing this intervieuw in english ", sa programledaren. Men sätt för tusan in en intervjuvare som kan det språk som den som intervjuvas har som modersmål. !!!!! Gör detta till regel. Använd absolut inte engelska.

2 kommentarer:

  1. Eftersom jag inte heller förstår danska ser jag mycket hellre att intervjun genomförs på engelska. Samma som med alla människor som inte pratar svenska men skall prata på svensk TV.

    Det känns som att du helt hakat upp dig i en antianglofilisk kampanj och tycker alla språk är bättre än engelska. Att kunna förstå varandra och kommunicera är en mycket bra start på respekt, fred och internationella relationer. Här har världen valt engelska som det officiella språket. Trångsynt och rätt nationalsocialistiskt av dig att vara emot detta.

    SvaraRadera
  2. Jag vill vända på synsättet och betraktar ett ensidigt användande av ett språk som trångsynt.
    "Nationalsocialistiskt" eller "fascistiskt" kan man anse att det är när man endast betraktar ett språk som det allmänt gällande für alle menschen.

    SvaraRadera